Promotie pure Maripa Olie uit het Langu gebied
maandag 18 mei 2015 14:58

Wat is Maripa olie?
Plantkundigen gaven de Maripa palm de officiële naam Maximiliani Maripa. De palmvrucht bevat veel noten die als vrucht groeien aan de palm die wel 25 tot 30 meter hoog kan worden.

De tribale volken (indianen en boslandcreolen) maken al eeuwen lang maripa olie van maripa noten, zoals andere inheemse volken dat met de vruchten van de bekende kokospalm doen. De nootachtige geur van de maripa olie lijkt  op de geur van kokos olie.

 

 

 

Gebruik en heilzame werking van Maripa olie
De maripa olie wordt gebruikt om ermee te koken, maar ook om het haar en de huid te verzorgen.

 

Maripa olie in voeding
De tribale bevolking gebruikt de maripa olie vooral om ermee te koken. Naast het feit dat het eten een verrukkelijke smaak krijgt, is deze olie goed voor de gezondheid.  De smaak komt vooral goed tot uiting in traditionele gerechten van de tribale volken, maar ook andere Surinaamse gerechten o.a. Moksi Alesi, Heri heri met Bakkeljauw, Teloh met Trie en andere Vis- en Vleesgerechten.

Maripa kernolie is goed voor de gezondheid van de mens. Het bestaat voornamelijk uit verzadigde vetzuren. De belangrijkste zijn laurine- en myristinezuur. Myristinezuur verhoogt het cholesterol gehalte, maar verlaagt de cholesterol- HDL- cholesterolratio. Deze ratio is een sterkere aanwijzer in het risico op hart- en vaatziekten dan alleen het totaal cholesterolgehalte. Van laurinezuur is vastgesteld dat het bacteriën en virusdodende eigenschappen heeft. Ook verschillende schimmels en gisten zijn niet opgewassen tegen monolaurine. Enkele toepassingen zijn bij HIV, herpes, ringwormen en acne. Daarnaast is het werkzaam tegen o.a. bacteriën die hersenvliesontsteking of maagproblemen kunnen veroorzaken.

Maripa olie voor haar en huid
Het voedt de huid en haar, heeft een zeer gunstig effect op het tegengaan van haaruitval en het stimuleren van de haargroei.

 

Traditioneel smeren tribale volken hun huid met maripa olie in, voor effectieve bescherming tegen het klimaat, wanneer ze op hun kostgrondje gaan werken. Door het veelvuldige gebruik van deze olie is de huid zelfs op oudere leeftijd nog prachtig.

Een andere belangrijke toepassing van de olie is pijnbestrijding. Zo kan de olie (als massage olie) worden aangewend om pijn in de knieschijven te verlichten nadat de knieën fors zijn belast. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Marron-vrouwen die urenlang hun kostgrondje bewerken. Ook tegen lepra, reuma en andere pijnen kan maripa olie uitstekend worden ingezet.

Tegenwoordig wordt maripa olie als basis bestanddeel toegepast bij het produceren van diverse cosmetica producenten. Maripa olie is lang houdbaar (± 2 jaar) en is geschikt voor elke huid- en haartype.

Waar komt Maripa palm (olie) voor?

Cultivatie
In het wild komt de palm vooral in het Amazone- gebied voor evenals in andere delen van Zuid-Amerika. De Amazone Indianen noemen deze palm Maripa. In Suriname wordt de maripa palm frequent in het hoogbos en savannabos gevonden. Door de binnenlandbewoners wordt deze palm bij het open kappen van kostgrondjes meestal gespaard. Het wordt daarom ook de kapuwerie bossen (secundair bos ontstaan uit de verlaten kostgronden) aangetroffen. De maripa palm komt als een individueel staande palm voor.

In het verleden als een kostgrondje werd open gekapt en het ongeschikt bleek te zijn voor het planten van rijst en andere gewassen, werd dat kostgrondje toch nuttig gebruikt voor een maripa aanplant. De wijze waarop de voorouders maripa hebben geplant is de reden dat wij in het heden nog van maripa kunnen profiteren. Met de komst van dit project zal weer aandacht besteed worden aan het aanplanten van de maripa palm. De maripa palm zal na 5 jaren vruchten dragen en de levensduur van de palm is ongeveer 40 tot 45jaar.

 

Project ‘Productie Maripa olie’
Een van de ‘Fair Economic Development’ FED-activiteiten die Stichting Wan Mama Pikien (WMP) in haar werkgebied Langu ondersteund, is de maripa olie productie. De Zeister Zending genootschap (ZZg) is de financierder van het FED-programma.

Het Langu gebied heeft beperkte bereikbaarheid. Door de verre afstand vanaf de Stad en de aanwezigheid van twee stroomversnellingen onderweg, waar de boot alleen zonder bagage overheen kan, loopt het gebied achter in vergelijking met andere gebieden in Suriname. Er is onder andere achterstand in: infrastructuur, de economische activiteiten en de nutsvoorzieningen. Stg. WMP streeft naar verbetering van de welvaart – en welzijnssituatie van armen en kwetsbare groepen in het binnenland van Suriname. De rol van WMP voor dit project is het ondersteunen van kleine maripa olie producenten binnen de verschillende productieschakels van de totale maripa keten. Hierdoor zal de efficiëntie van productie en aanlevering van maripa olie vergroot worden.

 

Wie zijn de producenten?
De maripa olie wordt geproduceerd door  kleine producenten uit het Langu gebied. Deze zijn voornamelijk vrouwen. Het Langu gebied ligt in het district Sipaliwini (binnenland van Suriname). Sipaliwini heeft een bevolking van ±34.136 mensen waarvan meer tot het vrouwelijk geslacht behoren (±17981 vrouw, 16131 man en 24 onbekend). Het Langu gebied ligt in een van de ressorten van het district Sipaliwini, namelijk ressort Boven-Suriname.

 

Hoe vind het productie proces plaats?

Stappen binnen het productie proces:

 1. Verzameling noten in zakken van 25 kg. De noten worden met of zonder vruchtvlees per boom verzameld. Over het algemeen levert een boom ongeveer 12 kg aan noten.
 2. Opkoken van noten. De noten worden  ongeveer 2 uren in een grote pot met water gekookt. De kern zet uit waardoor het gemakkelijker is om het eruit te halen. Het opkoken verlaagt de risico op aantasting en bederving.
 3. De noten worden in de zon geplaatst of op een stellage gebarbakot.
 4. Voor het kraken (open barsten) van de noten gebruikt men steen, rotsblokken, mokers of een stuk hard hout.
 5. De kernen worden uit de kapot geslagen noten gehaald. Gewassen en weer in de zon geplaatst. Daarna onder vuur gezet voor de versnelling van het proces.
 6. Met een speciale emmer van 5 liter wordt de hoeveelheid aan kernen gemeten. 1 emmer gevuld met kernen is gelijk aan 1 liter maripa olie.
 7. Met een stamper (mata)  worden de kernen fijn gestamd tot een brij om zoveel als mogelijk olie uit te halen.
 8. De brij wordt gekookt met water. Door de verhitting komt de olie naar boven en wordt steeds afgeschept.
 9. De afgeschepte olie wordt daarna nogmaals op vuur geplaatst om het overtollige water te doen verdampen. Er wordt zout toegevoegd van ongeveer 1 theelepel per liter om de houdbaarheid te verlengen.
 10. De olie wordt gezeefd door een fijnmazige doek. De gezeefde olie wordt in glazen of plastic flessen verpakt. Als de olie goed is verwerkt, is die ongeveer 2 jaren houdbaar.

 

Waarom productie verhoging?
Het productieproces is te arbeidsintensief (alles gebeurt nog primitief) en zeer tijdrovend. Mechaniseren is op dit moment dus een handig middel om flexibel te kunnen reageren op de markt, kortere levertijden te kunnen bewerkstelligen, de producenten enthousiast en gemotiveerd te houden om de productie te verhogen (Markt- en Waardeketen Analyse Maripa olie, december 2013)

De processen die zich lenen voor mechanisatie zijn:

 • Het kraken van de noten;
 • Het fijn maken van de kernen;
 • Het droogproces.


De belangrijkste doelstellingen die bereikt zullen worden met mechanisatie van het Maripa-olie proces zijn:

 • Verlaging van de kostprijs van het product;
 • Verbeterde arbeidsomstandigheden;
 • Verhoging van de productie;
 • Het verkorten van de doorlooptijden (tijdbesparing);
 • Verbeterde kwaliteit van de olie (langere houdbaarheid);
 • En het vergroten van het inkomen (de winst maximaliseren).

 

Waar kunt u terecht?

Maripa olie uit het Langu gebied is verkrijgbaar onder de markt en in alle goed gesorteerde supermarkten.

 

De prijs per hoeveelheid is:

Hoeveelheid Prijs
100 ml flesje SRD 11,25
350 ml flesje SRD 20,00
1 liter fles SRD 30,00